Bygglovsritningar
Krångligt med bygglov? Vi hjälper dig!
Vi hjälper dig hela vägen till bygglov. Här kan du få hjälp med bygglovsritningar och övriga bygglovshandlingar som krävs. Dessutom kan vi sköta ansökan åt dig för att underlätta ytterligare. Vår hjälp finns tillgänglig oavsett kommun, vi strävar efter att vara tillgängliga för alla. Våra tjänster ger dig fackmannamässiga ritningar, vi gör dina skisser till ditt drömprojekt till ett konkurrenskraftigt pris.
Vi siktar på att leverera vårt första utkast på 5 arbetsdagar!
Våra priser på bygglovsritningar
Bygglovsritningar i 3D. Samtliga priser är inklusive moms.
Vilka lämnar in omdömen?
För oss är det viktigt att du som kund ska få så bra bild som möjligt av oss. Därför tänker vi lite annorlunda kring våra omdömen.
Vi kan nämligen inte styra vem som lämnar omdömen eller ej. Skickas en faktura ut från oss så kommer även en förfrågan om att lämna omdömen att skickas till den personen. Dessutom så signeras varje omdöme med bankid.
För att våra kunder ska vara säkra på att våra omöden är riktiga så har valt att samarbeta med Reco för att samla in dessa. Reco är helt opartiska, vi kan helt enkelt inte påverka omdömena.
Vi hjälper dig hela vägen
Vi på Bygglovservice tänker lite annorlunda. Vi vill nämligen skapa en så enkel resa för dig som möjligt. Därför ritas i stort sett alla våra bygglovsritningar i 3D. Vi anser helt enkelt att det är lättare att diskutera projektet med en bild i 3D. Dessutom är det ett mervärde för dig att kunna se ditt projekt i 3D-vyer. På detta sätt skapar vi en enkel kundresa, vi lyssnar på dig och justerar våra ritningar därefter. Vi hjälper dig med alla handlingar som behövs till ett väldigt konkurrenskraftigt pris på bygglovsritningar. Ska du bygga nytt, ändra eller riva så måste du i de flesta fall lämna in bygglovsritningar. Det behövs samma uppsättning av bygglovsritningar vid byggnation av villa, fritidshus, garage, attefallshus, tillbyggnad m.m. Kort och gott, vid alla typer av byggnader. Detta gäller både vid bygglov och bygganmälan. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig med allt detta.
Ansöka om bygglov
Vi kan dessutom sköta ansökan åt dig! Vi ansöker hos kommunen och för dialogen med dem. Du kan luta dig tillbaka och vänta på en besked. Har du en certifierad kontrollansvarig så hjälper vi även att komplettera din ansökan, detta gör med en av kommunen tillhandahållen blankett. Kontrollansvarig (KA) brukar även kunna hjälpa till med en kontrollplan. Våra arkitekter har erfarenhet av många bygglovsprojekt och har koll på Plan och byggnadslagen (PBL) och följer dess regler. Bygglovsritningar är ett begrepp som man slänger sig med när man står i färd med att söka bygglov. När vi pratar om bygglovsritningar så pratar vi om ett paket av ritningar, innehållande de ritningar som kommunen vanligtvis kräver i bygglovsprocessen. Läs gärna mer om bygglov hos boverket.
Tidigare bygglovsritningar
Vi hjälper kunder hela vägen. Från skiss till färdigt bygglov och startbesked!
Olika typer av handlingar
Generellt för alla ritningar
Vem som helst får göra sin bygglovsritning. Kravet är att ritningarna ska vara fackmannamässigt utförda, men behöver ej vara utförda av fackman.
När du skickar in dina bygglovsritningar så kommer kommunen att tilldela ett diarienummer och en handläggare. Detta diarienummer används för kommunikation om ditt ärende med kommunen, vid exempelvis revideringar eller upprättningar.
Ritningarna skall vara
- Svartvit.
- Fackmässigt utförande.
- Ritningsbladen ska ha ett ritningshuvud.
- Fastighetsbeteckning skall finnas på samtliga blad.
- Visa tydligt vilken skala du ritat i.
- Skicka ritningarna digitalt till kommunen, pdf-format är att föredra.
- Rita ej i perspektiv, endast 2D.
Följs alla dessa punkter i ditt ritningsutförande så kommer bygglovsbeslutet troligen att vara godkänt.
Fasadritningar
När du ska göra en ändring, eller bygga nytt skall i många fall en fasadritning skickas till din kommuns byggnadsnämnd. Om du planerar att göra en tillbyggnad, installera nya fönster, en braskamin där en ny skorsten påverkar fasadens utseende. Beroende på vad detaljplaneringen säger i ditt område så kan du även behöva ansöka hos din kommun med en fasadritning om du ska måla om till en annan kulör, byta dörr, fönster, tak etc. Fasadritning krävs vid ny och om byggnation som en del av bygglovsritningar.
Fasadritningarna ska visa
- Berörda fasader.
- Väderstreck.
- Skorsten.
- Fönster.
- Dörrar.
- Befintliga marklinjer.
- Nya marklinjer.
Sektionsritningar
Sektionsritningen är ett snitt taget genom byggnaden, vart på byggnaden sektionssnittet är taget ska redovisas på planritningen. Flera sektionsritningar kan ibland vara nödvändiga.
I en sektionsritning ska följande presenteras
- Nockhöjd (Taknocken).
- Bygghöjd.
- Rumshöjd.
- Takvinkel.
- Höjdmått på invändigt golv (Färdigt Golv).
- Bärande innerväggar.
- Skorsten.
Planritningar
Planritningen ska presentera
- Byggnadsmått.
- Fönster och dörrplacering.
- Rumsfunktioner.
- Nya, befintliga och väggar som ska rivas.
- Byggarea.
- Boarea.
- Höjdmått.
- Placering av sektionssnitt.
- Fast inredning.
- Möbler.
Planritningen ska vara fackmannamässigt utförd och presenteras i skala 1:100. Ritningen ska vara med i ansökan av nybyggnation samt tillbyggnation.
Situationsplan
Situationsplanen ska presentera
- Byggnadens mått.
- Placering med tre st mått i rät vinkel till tomtgräns.
- Färdig golvhöjd (+FG), detta visar byggnadens höjd över havsnivå.
- Utvändig anslutning av vatten och avlopp.
- Eventuella brunnar, stenkistor och vattentäkter.
- Parkeringsplatser och vändzoner.
- Soptunnor.
- Norrpil.
- Befintliga byggnader.
- Infart / utfart.
- Tänk på att grannars godkännande behövs om byggnaden placeras närmare än 4,5m från tomtgräns.
Situationsplanen ska finnas med när du ansöker om bygglov för nybyggnation och utbyggnad, en del av bygglovsritningarna. Situationsplanen ska vara fackmannamässigt utförd men behöver inte vara utförd av fackman. Situationsplaner ska vara tydliga och välgjorda.
Garage / Carport
Står du i färd med att bygga ett garage eller carport? Vi kan naturligtvis hjälpa dig med detta.
Ett garage kan man antingen söka bygglov för eller göra en bygganmälan för ett attefallshus, då är byggytan max 30m².
Väljer du att söka bygglov är det detaljplanen i området som kan styra storleken.
Oavsett hur vad du väljer av attefallshus och bygglov så ska följande ritningar redovisas för kommunen.
- Fasadritningar
- Planritning
- Sektionsritning
- Nybyggnadskarta
Garanti
För oss på Bygglovservice är det viktigt att våra kunder känner sig trygga, därför erbjuder vi en garanti.
Så här funkar vår garanti:
Kräver kommunen / byggnadsnämnden justeringar eller kompletteringar av de ritningar du köpt så justerar vi detta helt utan kostnad.
Detta gäller samtliga dokument du köper av oss.
Vanliga frågor och svar
Kan ni erbjuda hjälp med att ansöka om bygglov?
Ja, vi kan erbjuda hjälp och rådgivning när det gäller att ansöka om bygglov. Vi kan bistå med att fylla i ansökningsformulär, förbereda nödvändiga dokument och även fungera som kontaktperson gentemot kommunen under processen.
Vad är en bygglovsritning?
En bygglovsritning är en teknisk och detaljerad ritning som visar hur det planerade byggnadsprojektet ska se ut. Den används för att ansöka om bygglov hos kommunen och innehåller vanligtvis planlösningar, fasadritningar och sektioner.
Kan man ansöka om bygglov i efterhand?
Ja, det är möjligt att ansöka om bygglov i efterhand om man har genomfört byggnadsarbeten utan att ha fått bygglov i förväg. Det kallas för en ”lovprövning i efterhand.” Observera dock att detta kan leda till böter och att man kan bli ålagd att riva eller ändra byggnaden om den inte uppfyller kraven.
Hur samarbetar ni med kunderna under processen för att ta fram bygglovsritningar?
Vi strävar efter att ha en öppen och effektiv kommunikation med våra kunder. Det innebär att vi lyssnar på era önskemål och behov, ger råd och förslag samt erbjuder kontinuerlig support under hela processen.
Var hittar jag min detaljplan?
På din kommuns webbsida kan du hitta aktuella detaljplaner.
Kan man göra bygglovsritningar själv?
Det är möjligt att göra bygglovsritningar själv om man har tillräcklig kunskap om byggregler, ritningsteknik och designprinciper. Dock kan det vara fördelaktigt att anlita en bygglovsritare eller teknisk konsult som har erfarenhet av att ta fram ritningar som uppfyller kraven för bygglov.
Hur ser er process ut för att säkerställa att bygglovsritningarna uppfyller kommunens krav?
Vi följer noggrant alla gällande byggregler och riktlinjer, samt håller oss uppdaterade om eventuella ändringar. Vi utför en grundlig granskning av varje projekt för att säkerställa att det uppfyller kraven för att beviljas bygglov.
Vad händer om min bygglovsansökan avslås?
Om din bygglovsansökan avslås kommer kommunen att förklara varför och vilka delar av projektet som inte uppfyller kraven. I sådana fall kan du antingen anpassa ditt projekt enligt kommunens rekommendationer och skicka in en ny ansökan eller överklaga beslutet om du anser att det är felaktigt.
Vilka handlingar måste jag bifoga till min bygglovsansökan och hur skickar jag in dem?
För att ansöka om bygglov behöver du vanligtvis följande handlingar:
- Ifylld ansökningsblankett för bygglov.
- Situationsplan som visar placeringen av byggnaden på tomten.
- Planritningar, fasadritningar och sektionsritningar.
- Eventuella konstruktionsritningar och tekniska dokument beroende på projektets omfattning.
- Grannars medgivande om det krävs enligt plan- och bygglagen.
- Eventuella ytterligare dokument som kan krävas av kommunen, till exempel kontrollplan eller energiberäkningar.
För att skicka in din bygglovsansökan, kontakta din kommun för att ta reda på deras specifika rutiner och krav. Många kommuner erbjuder möjligheten att skicka in ansökan och handlingarna elektroniskt via deras hemsida, medan andra kan kräva att du skickar in dem via post eller lämnar dem in personligen på kommunens bygglovsavdelning.
Hur får jag tag på mina bygglovsritningar?
Kommunen har ett arkiv med bygglovsritningar. I de bästa fall kan du själv söka i digitala arkiv. I andra fall måste arkivritningar beställas från kommunen.
Kontakta oss direkt
Ställ en fråga om våra tjänster, eller lägg en beställning
Terminalvägen 14, 861 36 Timrå
Org.nr 559330-8546
Email: info@bygglovservice.nu
Telefon: 010-146 84 99
Öppet: Måndag – Fredag 9:00 – 16:00
Bygglovservice
Vi har ansvarsförsäkring, F-skatt och är UC Kreditvärdiga.
Terminalvägen 14,
861 36 Timrå
Email: info@bygglovservice.nu
Telefon: 010-146 84 99
Öppet: Måndag - Fredag 9:00 - 16:00